Brązowe pieczarki z mięsno - lubczykowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kapelusze brązowych pieczarek nadziewane mięsem z listkami lubczyku. Doskonałe na ciepło i na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 16 niedużych brązowych pieczarek
    200 g mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    2 łyżki posiekanych młodych listków lubczyku
    sól
    pieprz
    mielone płatki chili

Brązowe pieczarki z mięsno - lubczykowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy, odrywamy trzonki (można je zużyć do przygotowania zupy lub sosu). Wewnątrz lekko solimy, odstawiamy na kilkanaście minut i otrząsamy z wytworzonego soku.
  • 2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i lubczykiem, przyprawiamy solą, pieprzem i mielonymi płatkami chili. Nadziewamy kapelusze pieczarek "z górką" i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni (termoobieg) i pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub, po ostudzeniu, na zimno.

Porady

Zamiast brązowych pieczarek można użyć białych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy