BOŻONARODZENIOWE PIERNICZKI

0 (0 ocen)

Pachnące miodem i przyprawami do pierników - urozmaicają atmosferę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia ;-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej
    opakowanie przyprawy do pierników
    łyżka masła
    2 jajka
    ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bożonarodzeniowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać podgrzany wcześniej miód.
  • 2. Kolejno dodawać cukier, sodę i przyprawę, wbić jajka i dodać posiekane zimne masło.
  • 3. Zagniatać ciasto przez ok. 10 minut, dodając po łyżce mleka.
  • 4. Ciasto podzielić na kilka części i podsypując mąką rozwałkować na placki.
  • 5. Wykrawać foremkami do ciastek. Wierzch każdego posmarować roztrzepanym jajkiem i układać w blasze w odstępach około 2-3 cm.
  • 6. Piec w temperaturze 180*C przez 15 minut. Po upieczeniu udekorować lukrem,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować