Botwinkowy garnek - jednogarnkowe danie z botwinki i mięsa

0 (0 ocen)

Pyszne danie jednogarnkowe, idealne na letni obiad. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Składniki:

  • • 2 pęczki botwinki,
    • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • 0,5 kg mięsa mielonego,
    • 1 cebula,
    • 2l wody,
    • 200g makaronu świderki,
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • 3 łyżeczki cukru,
    • 2 łyżeczki soku z cytryny,
    • 2 łyżki octu winnego,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Masło i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Botwinkowy garnek - jednogarnkowe danie z botwinki i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinkowy garnek 1. Botwinkę płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście kropimy w grubszą kostkę.
  • Botwinkowy garnek 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na rumiano. Gotowe mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy je wodą. Do mięsa dodajemy pomidory w puszce i koncentrat. Całość wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem.
  • Botwinkowy garnek 3. Po kilku minutach buraczki podsmażamy około 5 minut na maśle i dodajemy do mięsa.
  • Botwinkowy garnek 4. Razem gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy łodygi i makaron. Gotujemy do miękkości makaronu i botwinki.
  • Botwinkowy garnek 5. 5 minut przed końcem dodajemy liście. W między czasie dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku.


    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować