Jak większość sałatek i surówek podajemy zaraz po przygotowaniu. To bardzo szybkie, kolorowe, niebanalne, ale przede wszystkim pyszne i zdrowe danie.
Składniki:
Składniki:
• Główka sałaty zielonej,
• Pęczek botwinki,
• Jeden mały filet z kurczaka,
• Około 8 truskawek,
• Łyżka kaparów,
• 1 mała papryka lub połowa dużej,
• Ocet balsamiczny,
• Sól, pieprz do smaku,
• Koperek do posypania,
Botwinkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gotowy studzimy.
Truskawki płuczemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno.
Botwinkę oraz sałatę płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Przekładamy do salaterki. Dokładamy do nich kurczaka oraz wcześniej pokrojone truskawki i paprykę. Delikatnie mieszamy. Całość posypujemy koperkiem oraz kaparami. Polewamy octem balsamicznym. Doprawiamy.
Komentarze