Botwinka ze świeżym ogórkiem

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Danie sezonowe. Ogórek nadaje zupie oryginalny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • * pęczek botwinki z małymi buraczkami

    * 5 ziemniaków

    * 2 kostki bulionowe

    * 3 liście laurowe

    * 3 ziela angielskie

    * 1 marchew

    * 2 duże zielone ogórki

    * 2 łyżki śmietany

    * ocet, cukier, sól, pieprz

    * pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka ze świeżym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie. Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować