Botwinka z ziemniakami i koperkiem

4.92 (156 ocen)

Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję przestawiam poniżej - z ziemniakami i koperkiem. Pycha!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    Ok. 500g młodych ziemniaków
    Pęczek koperku
    1 średni burak
    1 marchewka
    1 mała pietruszka korzeń
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    180g śmietany 18%
    Sól, pieprz
    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.92 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z ziemniakami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Następnie zahartować śmietanę: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy, którą doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek i podawać.

Porady

Dla osób dbających o dietę proponuję wersję bez śmietany. Zupa bez tego dodatku również spakuje wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Koper Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować