Botwinka z jajkiem

4.5 (162 ocen)

Uwielbiam tę zupę ,jest doskonała na letni obiad

Składniki:

  • 40 dkg porcji rosołowych z kurczaka
    pół pęczka włoszczyzny
    2 pęczki botwiny z buraczkami
    1 mały kubeczek śmietany 18 %
    1 łyżka soku z cytryny
    pół pęczka koperku
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    sól i pieprz
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać i umyć. Porcje rosołowe również umyć .
    Do garnka z wodą włożyć porcje rosołowe i warzywa oraz liść laurowy, ziele i ugotować. Osolić.
    Botwinkę dokładanie wypłukać . Buraczki obrać i drobno pokroić razem z łodyżkami i liśćmi. Z zupy wyjąć kości i warzywa. Dodać pokrojoną botwinkę.
    Gotować na małym ogniu do miękkości.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Warzywa wyjęte z zupy również zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
    Na końcu wlać śmietanę i posiekany drobno koperek. Doprawić sokiem z cytryny.
    Na talerz położyć 2 połówki jajka i zalać zupą.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować