Botwinka z dodatkiem białej fasoli

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Ostatnimi czasy jadam ją codziennie ! Botwinka to zupa z młodych liści buraków, jest pyszna i zdrowa. Ja do swojej dodaję białej fasoli.Kto ją jeszcze uwielbia poza mną ?? :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny (buraczki + liście)
    5 ziemniaków
    2 litry bulionu warzywnego
    200 g białej fasoli
    2 - 2,5 łyżki octu
    cukier, sól
    do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki wymieszana z odrobiną wody
    dodatki: jajko ugotowane na twardo, kromka pieczywa
    śmietana 18% - łyżka na porcję
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Buraczki

Botwinka z dodatkiem białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj 3 garnki.
    Fasolę mocz całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, odsącz. Odstaw.
    Botwinkę umyj dokładnie - zwłaszcza liście. Buraczki pokrój w kostkę, liście drobno posiekaj, następnie dodaj do bulionu. Gotuj do momentu aż zmiękną - około godziny.
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości w oddzielnym garnku, odsącz, odstaw.
    Gdy botwinka zmięknie - dodaj do niej ziemniaki i fasolę. Dopraw solą, cukrem i octem. Zagęść mąką z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut.
    Zupę wyłóż na talerze wraz z łyżką śmietany i jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować