Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Ostatnimi czasy jadam ją codziennie ! Botwinka to zupa z młodych liści buraków, jest pyszna i zdrowa. Ja do swojej dodaję białej fasoli.Kto ją jeszcze uwielbia poza mną ?? :)
1 godz. 30 min
Składniki:
2 pęczki botwiny (buraczki + liście)
5 ziemniaków
2 litry bulionu warzywnego
200 g białej fasoli
2 - 2,5 łyżki octu
cukier, sól
do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki wymieszana z odrobiną wody
dodatki: jajko ugotowane na twardo, kromka pieczywa
śmietana 18% - łyżka na porcję
Botwinka z dodatkiem białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj 3 garnki.
Fasolę mocz całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, odsącz. Odstaw.
Botwinkę umyj dokładnie - zwłaszcza liście. Buraczki pokrój w kostkę, liście drobno posiekaj, następnie dodaj do bulionu. Gotuj do momentu aż zmiękną - około godziny.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości w oddzielnym garnku, odsącz, odstaw.
Gdy botwinka zmięknie - dodaj do niej ziemniaki i fasolę. Dopraw solą, cukrem i octem. Zagęść mąką z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Zupę wyłóż na talerze wraz z łyżką śmietany i jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze