Botwinka z wątróbką

0 (0 ocen)

mniam ;)

Składniki:

  • 7-8 sztuk wątróbek drobiowych
    1 cebula pokrojona w piórka
    1 ząbek czosnku drobno posiekany
    1 pęczek młodej botwinki
    2 większe szczypty drobno posiekanego koperku
    olej do smażenia
    papryka słodka czerwona w proszku,sól,pieprz świeżo mielony,suszone płatki chili (wg.uznania)

Botwinka z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wątróbek usunąć błonki,żyłki i co tam zbędne. Pokroić na mniejsze kawałki,umyć i osuszyć.
    Z pęczka botwinki poodcinać same listki,umyć,osuszyć i pokroić w paski.
  • smażymy wątróbkę 2. Na patelni rozgrzać olej dodać wątróbkę i cebulę,doprawić solą,pieprzem i papryką w proszku-smażyć mieszając do takiego stopnia wysmażenia jaki lubimy.Zdiąć z ognia i trzymać w cieple pod przykryciem.
  • botwinka 3. Na drugiej patelni znowu rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek,płatki chilli,i botwinkę (delikatnie pieprzymy i solimy ) Smażymy na wolnym ogniu mieszając do zwiednięcia liści.
  • 4. Na talerze rozkładamy po porcji botwinki,na wierzch układamy porcje watróbek,posypujemy koperkiem i podajemy od razu po przygotowaniu z czym lubimy. (ja podałam ze świezym pieczywem)
    Smacznego :)

Porady

na dwie porcje

Komentarze

Podobne przepisy