Botwinka na ciepło

4.5 (142 ocen)

  • 25 min

Botwinka z dodatkiem czosnku i jogurtu w towarzystwie młodych ziemniaczków serwowana na ciepło.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    4 ząbki czosnku
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka oleju rzepakowego
    3 łyżki posiekanego koperku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne

Botwinka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka na ciepło 1. Botwinkę kroimy razem z buraczkami i wrzucamy do gotującej się wody w której rozpuszczamy kostkę rosołową. Trzymamy na ogniu około 5 minut do zmięknięcia. W tym czasie na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę odcedzamy i przekładamy na patelnie, dobrze mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Zdejmujemy z gazu. Stopniowo dodajemy jogurt żeby się nie zwarzył. Posypujemy koperkiem. Mieszamy. Podajemy z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Czosnek Jogurt Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować