Botwinka do barszczu

5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gdy tylko pojawi się botwinka, zaraz robię z niej przetwory. Dzięki temu zawsze, gdy tylko mam ochotę, mogę szybko przygotować pyszny czerwony barszcz. Zajada się nim cała moja rodzina.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 3 pęczki botwinki
    ● pęczek koperku
    Zalewa:
    ● 1 l wody
    ● 1 szkl. octu
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 1/4 szkl. soli
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Botwinka do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka do barszczu 1. Botwinkę oczyszczamy.
    Większe buraki obieramy
    i wraz z łodygami i liśćmi drobno
    kroimy. Koperek myjemy,
    osączamy i siekamy.
  • Botwinka do barszczu 2. Przygotowujemy zalewę: do
    wody wlewamy ocet, wsypujemy
    cukier i sól. Zagotowujemy
  • Botwinka do barszczu 3. Botwinkę wraz z koperkiem
    wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą.
    Pasteryzujemy ok. 30 minut.

Porady

Aby zrobić barszcz, wystarczy zawartość słoiczka wlać do gotującego się bulionu, dodać posiekany czosnek i doprawić vegetą oraz pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować