Botwinka

0 (0 ocen)

Wiosenna zupka .

Składniki:

  • 2 litry wody
    mięso z kurczaka ( ja dałam 2 skrzydełka)
    pęczek botwinki
    3 małe buraki
    marchew,seler,pietruszka
    2 łyżki octu
    3 łyżki śmietany
    sól,pieprz
    pęczek koperku
    dodatkowo : ugotowane ziemniaki (podane na osobnym talerzy) i ugotowane jajko :)

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka. Wrzucić umyte mięso.
    Buraki obrać i okroić w ćwiartki,marchew obrać i pokroić w słupki.
    Seler i pietruszkę obrać, wrzucić w całości.
    Botwinkę umyć i posiekać drobno. Gotować około 40 min.
    Wyjąć buraki,mięso,seler i pietruszkę.
    Dodać do zupy posiekany koperek.
    Przyprawić solą,pieprzem i octem.
    Do kubka wlać trochę zupy,dodać śmietanę i dokładnie wymieszać koziołkiem.
    Wlać do zupy,gotować jeszcze chwilkę :)
    Podawać z ugotowanym jajkiem i utłuczonymi ugotowanymi ziemniakami:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy