Botwinka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

sezonowa zupa, samo zdrowie

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pęczek botwinki
    Porcja mięsa
    Jarzynka
    1 łyżeczka cukru
    Ocet lub sok z cytryny do smaku
    Smietana słodka do zabielenia

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję mięsa zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny.
    Młode buraczki wraz z łodyżkami i listkami pokroić w kostkę i dodać do wywaru.
    Doprawić Jarzynką i gotować do miękkosci mięsa.
    W połowie gotowania dodać trochę cukru.
    Natomiast pod koniec doprawić jeszcze Vegetą i octem. Dodać trochę smietany kremówki 30%
    Oddzielnie ugotować młode ziemniaczki całe.
    Tuż przed podaniem dodać do każdej porcji botwinki po 1 ziemniaku i oprószyć koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy