Delikatne biszkopty z lekkim borówkowym nadzieniem, ozdobione sezonowymi owocami to pokusa nie do odparcia!!! Polecam na letni deserek!
Składniki:
Tortownica o średnicy 18-20 cm
Spód i boki:
• Około 150 gram okrągłych biszkoptów,
• 90 g rozpuszczonego masła
Borówkowa śmietanka:
• 0,5 litry śmietanki30%,
• 400 gram borówki amerykańskiej,
• 4-5 łyżek cukru do smaku,
• 0,5 kg sera z wiaderka,
• 8 łyżeczek żelatyny,
Dodatkowo:
• Borówki amerykańskie do dekoracji,
• Maliny do dekoracji,
• Cukier puder do posypania,
Borówkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Odkładamy ok. 11 -12 biszkoptów na boki tortu.
Pozostałe biszkopty przekładamy do miski i kruszymy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Tak przygotowaną biszkoptową masą wykładamy dno tortownicy. Boki obkładamy odłożonymi biszkoptami. Całość odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy borówkowe wypełnienie
2.ŚMIETANKA:
Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 10 minut, by borówki stały się miękkie. Po tym czasie całość miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 1 i 1/3 szklanki musu.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy. Masę dokładnie miksujemy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy (ale niekoniecznie).
4.Do gotowej wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na przygotowane biszkoptowe dno. Uważamy by nie naruszyć biszkoptów stanowiących boki.
Tak przygotowany torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
5.Gotowy, zastygnięty tort wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią borówki oraz maliny. Dla rozjaśnienia delikatnie posypujemy je cukrem pudrem. Można także polać je rozpuszczoną białą czekoladą.
PODAJEMY:)
Komentarze