Borówkowy torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatne biszkopty z lekkim borówkowym nadzieniem, ozdobione sezonowymi owocami to pokusa nie do odparcia!!! Polecam na letni deserek!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 18-20 cm
    Spód i boki:
    • Około 150 gram okrągłych biszkoptów,
    • 90 g rozpuszczonego masła
    Borówkowa śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki30%,
    • 400 gram borówki amerykańskiej,
    • 4-5 łyżek cukru do smaku,
    • 0,5 kg sera z wiaderka,
    • 8 łyżeczek żelatyny,
    Dodatkowo:
    • Borówki amerykańskie do dekoracji,
    • Maliny do dekoracji,
    • Cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Borówkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD:
    Odkładamy ok. 11 -12 biszkoptów na boki tortu.
    Pozostałe biszkopty przekładamy do miski i kruszymy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Tak przygotowaną biszkoptową masą wykładamy dno tortownicy. Boki obkładamy odłożonymi biszkoptami. Całość odstawiamy do lodówki.
    Przygotowujemy borówkowe wypełnienie
  • miksowanie 2. ŚMIETANKA:
    Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 10 minut, by borówki stały się miękkie. Po tym czasie całość miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 1 i 1/3 szklanki musu.
    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
  • dodanie musu do śmietanki 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy. Masę dokładnie miksujemy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy (ale niekoniecznie).
  • wylewanie śmietanki na przygotowany spód 4. Do gotowej wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na przygotowane biszkoptowe dno. Uważamy by nie naruszyć biszkoptów stanowiących boki.
    Tak przygotowany torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  • 5. Gotowy, zastygnięty tort wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią borówki oraz maliny. Dla rozjaśnienia delikatnie posypujemy je cukrem pudrem. Można także polać je rozpuszczoną białą czekoladą.
    PODAJEMY:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować