BORÓWKÓWKI JESIENNE Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam słodkie bułeczki z owocami jak byłam dzieckiem mama upiekła mi z jagodami. Zmodyfikowałam przepis i teraz piekę często borówkówki z kruszonką:)

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g borówek
    1 kg mąki pszennej
    80 g drożdży
    2 szklanki mleka
    2 jaja
    160 g roztopionego masła
    szczypta soli

Borówkówki jesienne z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki i mieszamy po czym odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  • 2. Przesiewamy mąkę. Do niej dodajemy rozczyn, sól, jaja oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto.
  • 3. Ciasto odstawiamy pod przykrytą ściereczką na 20 minut, aby wyrosło.
  • borówkówki przed pieczeniem 4. Kiedy ciasto będzie gotowe odrywamy niewielkie kawałeczki, kulamy i po środku robimy wgłębienie. Posypujemy borówkami oraz kruszonką przygotowaną z mąki pszennej, cukru oraz masła.
  • 5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy borówkówki 30 minut. SMACZNEGO:)

Porady

Do wykonania kruszonki potrzebne jest 100 g cukru, 100 g masła oraz 130 g mąki krupczatki. Wszystko mieszamy palcami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy