Borówkowiec

0 (0 ocen)

Borówki i mango, bita śmietana i galaretka jagodowa, to pyszne zestawienia

Składniki:

  • biszkopt :5 jaj + 5 łyżek cukru + 4 łyżki mąki tortowej + łyżeczka proszku do pieczenia + łyżka kakao
    500 ml. śmietany kremówki 36 % + 2 łyżki cukru pudru + galaretka cytrynowa
    1 dojrzałe mango + 350 g borówek
    2 galaretki jagodowe
    poncz do nasączenia biszkoptu
    dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe do posmarowania biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Borówkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nqxvr4 1. Upiec biszkopt jak zebrę, śmietanę kremówkę ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, na końcu dodać lekko tężejąca galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 150 ml. wody, masę wstawić do lodówki na kilka minut.
    Do przestudzonej masy śmietanowej dodać pokrojone mango i połowę borówek, delikatnie wymieszać.

    Biszkopt przeciąć na dwa krążki, nasączyć, posmarować cienko dżemem, całość ścisnąć obręczą lub dookoła obłożyć sztywnym pergaminem, na wierzch nałożyć bitą śmietanę z owocami, wstawić do lodówki.

    Na schłodzone wyłożyć resztę borówek, zalać tężejąca galaretką jagodową.

    Pozostawić do stężenia przynajmniej 2 godziny, w upalne dni dłużej.
  • image-01lu81t 2. Smacznego !

Porady

Forma do pieczenia : tortownica o średnicy 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować