Ciasto borówkowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Pianka: 2 galaretki rozpuścić w 1,5szklanki wrzątku, a pozostałą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Mleko ubijać mikserem przez ok. 5 – 7 minut, do momentu, aż podwoi ono swoją objętość. Cały czas miksując wlewać stopniowo zimne 2 galaretki, wsypać borówki. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Włożyć do lodówki, aby masa lekko zaczęła tężeć, po tym czasie większą część wyłożyć na biszkopt. Nałożyć drugą część ciasta. Posmarować pozostałym kremem i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze