Borówkowe „kołaczyki”

5 (152 ocen)

Drożdżówki z serem u mnie w domu lubią wszyscy. Często także w sezonie borówkowy wykonuję sernik borówkowy. Połączywszy te dwa przepisy zrodził się pomysł na „borówkowe kołaczyki”. Są pyszne - GORĄCO POLECAM!!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów
    Nadzienie:
    • Ok. 600 g sera białego,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • Cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku (2-3 łyżki),
    • 1 budyń waniliowy,
    • Około 200 g borówki amerykańskiej.
    • Borówki do ułożenia na ser
    Lukier:
    • 2-3 łyżki mleka,
    • Cukier puder (około 4-5 łyżek)
    Kruszonka:
    • 3-4 łyżki cukru,
    • 7 dag margaryny lub masła,
    • 4 łyżek mąki,
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Borówkowe „kołaczyki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykonanie wgłębień 1. Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
    Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
  • Nałożenie sera 2. Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

    Nadzienie stanowi borówkowy ser. Na serze dodatkowo układamy po 3-4 borówki.
  • gotowanie borówek 3. NADZIENIE:
    Borówki przekładamy do garczka, słodzimy ok. 2 łyżki. Tak przygotowane stawiamy na gazie i smażymy około 15 minut, by delikatnie zgęstniały. Po zdjęciu z ognia studzimy.
  • przygotowanie sera 4. Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko i cukier waniliowy.
    Całość miksujemy.
  • dodanie borówek 5. Pod koniec dodajemy przygotowane borówki. Całość, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego koloru, ewentualnie słodzimy do smaku. Na koniec dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.

    Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek. Na ser wykładamy po 3-4 borówki.
    Pieczemy.
  • 6. LUKIER:
    Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej na kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.

    Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka!
  • 7. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować