Borówki w cieście ucieranym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z cukrem. Kisiel rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlać ciągle mieszając do gotującej się wody z cukrem. Dodać borówki, wymieszać i szybko zdjąć z ognia, żeby owoce nie popękały. Odstawić do ostudzenia.
2.Jajka ubić z cukrem do białości. Ciągle ucierając, dodawać po trochu olej, do wyczerpania. Zmniejszyć obroty robota i dalej ucierając dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy.
3.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Na wierzch ciasta, łyżeczką kłaść ostudzone borówki tak, żeby na powierzchni tworzyły koła.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 40 - 50 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem, lub inaczej udekorować, według własnego pomysłu.
Porady
Można użyć borówki mrożone. Należy je odmrozić, odsączyć, a powstałym sokiem zastąpić część wody przeznaczonej do kisielu.
Komentarze