BORÓWKI W CIEŚCIE UCIERANYM

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezonowe ciasto z borówką amerykańską. Pyszne, aromatyczne i pulchne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 2/3 szklanki oleju
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 3 szklanki borówek
    - 1 szklanka wody
    - 1 kisiel z owoców leśnych lub inny np.żurawinowy
    - 1 łyżka cukru
    - cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Borówki w cieście ucieranym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem. Kisiel rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlać ciągle mieszając do gotującej się wody z cukrem. Dodać borówki, wymieszać i szybko zdjąć z ognia, żeby owoce nie popękały. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. Jajka ubić z cukrem do białości. Ciągle ucierając, dodawać po trochu olej, do wyczerpania. Zmniejszyć obroty robota i dalej ucierając dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy.
  • Borówki w ucieranym cieście 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
    Na wierzch ciasta, łyżeczką kłaść ostudzone borówki tak, żeby na powierzchni tworzyły koła.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 40 - 50 minut do suchego patyczka.
    Po ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem, lub inaczej udekorować, według własnego pomysłu.

Porady

Można użyć borówki mrożone. Należy je odmrozić, odsączyć, a powstałym sokiem zastąpić część wody przeznaczonej do kisielu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować