Borówka brusznica z gruszkami do mięs

4.43 (160 ocen)

  • 2 godz.

niezastąpiony dodatek do mięs i serów

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 litr owoców brusznicy
    2 gruszki
    40 dkg cukru
    2 łyżki wody

Wystaw ocenę:

4.43 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Borówka brusznica z gruszkami do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brusznicę przelewamy na sicie wrzącą wodą. Gruszki obieramy pozbawiamy pestek, kroimy na grubą kostkę. Zasypujemy połową cukru i przesmażamy na małym ogniu ok 10 minut. Brusznicę wsypujemy do garnka dodajemy 2 łyżki wody i resztę cukru. Smażymy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Na koniec dodajemy gruszki i podsmażamy jeszcze ok 10 min. Gorącą masę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

    * czas smażenia należy kontrolować w zależności od stopnia dojrzałości owoców, w gotowym przetworze powinny być wyczuwalne całe owoce brusznicy i kawałki gruszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować