Borówka brusznica

0 (0 ocen)

  • Średni

Super dodatek do mięs głównie pieczonych czy serów pleśniowych. Podobna do żurawiny, lecz przez wielu uważana za smaczniejszą.

  • Średni

Składniki:

  • - dzika borowka: 1 kilogram
    - gruszka dojrzała: 2 sztuki
    - cukier: 30 dekagramów
    - woda okolo: 150 mililitrów

Borówka brusznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cukier dodajemy do wody zagotujemy na syrop. Następnie dodajemy pokrojone gruszki i całość gotujemy 3-5 minut.
  • 2. Do syropu dodajemy borówki i gotujemy na małym ogniu 50-60 minut ciągle mieszając. Borówki powinny troszkę się rozpaść. Następnie gorącą masę przykładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy