bombardino

4.5 (148 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest popularny na alpejskich stokach i tam tez piłam go po raz pierwszy, ale wieczorem, gdy na zewnątrz takie mrozy, rozgrzewa rownie dobrze:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - Bombardino lub ajerkoniak: 1 szklanka
    - bita śmietana w proszku: 1 opakowanie
    - mleko: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Bombardino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bombardino 1. Jest to wloski, bardzo popularny napój alkoholowy, podobny w smaku do naszego ajerkoniaku (likieru jajecznego, który zna wiekszosc:) Rozni się tylko składem, bo jest to 50% ajerkoniaku i 50% brandy.

  • bombardino 2. Dla tych, którzy nie maja w domu akurat bombardino, polecam zastapic go zwykłym ajerkoniakiem!
  • 3. Wlewamy do rondelka tyle porcji bombardino ile potrzebujemy i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne by się nie zagotowało.
    W tym czasie ubijamy bita smietane, ja użylam z DrOetkera.
    Podgrzane bombardino wlewamy do szklanek i nakładamy na wierzch duzo bitej śmietany. Gotowe.
    Proste prawda? :) A jakie pyyyyszne....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować