Bomba truskawkowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

Pyszny smak lata o każdej porze roku.

Składniki:

  • CIASTO:
    4 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkach

    MUS TRUSKAWKOWY
    500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
    1/3 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
    300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania

    POLEWA CZEKOLADOWA
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany słodkiej
    60g masła
    1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w odrobinie wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bomba truskawkowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Durszlak wyłożony folią aluminiową i ciastem. 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.
    Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
    Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.

    Przygotować okrągłą formę - półkulę o średnicy około 20 - 22 cm i wysokości 10 cm. Może to być okrągła miska lub durszlak (jak u mnie). Wyłożyć dokładnie folią aluminiową.

    Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przyciąć do wymiarów formy, ciasto nie powinno wystawać ponad formę.
  • Blendujemy truskawki na mus. 2. W garnuszku umieścić truskawki (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera.

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Mus dodajemy stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając.
  • Na masę truskawkową kładziemy biszkopty, lekko dociskając. 4. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Na wierzch wyłożyć biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Polewa z żelatyną jest bardzo elastyczna, a po wystygnięciu nie ciągnie się, nie przykleja do palców i bardzo łatwo się kroi (nie pęka). 5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Nie trzeba czekać, aż wystygnie, by dodać do masy kakaowej w garnuszku.
    Masło, cukier,kakao, śmietanę rozpuścić na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje dodajemy podgrzaną żelatynę (nie trzeba czekać, aż wystygnie, by dodać do masy w garnuszku). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na talerz tak, by biszkopty był na spodzie.
    Polewę lekko ostudzoną można polać ciasto.

Porady

Do musu truskawkowego można dodać więcej żelatyny dla pewności, że masa stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować