BOGRACZ Z LANYMI KLUSKAMI Z PIETRUSZKĄ

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Bogracz to popularne danie jednogarnkowe .Niewiele składników tworzy naprawdę wyjątkowe danie,które sprawdza się na imprezach okolicznościowych jak i na codziennym obiedzie.Ja wybrałam kluski lane a do ciasta dodałam natkę pietruszki ,która nadała im piękny kolor i dodała elegancji na talerzu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1/2 kg mięsa wołowego
    20 dag pieczarek
    2 cebule
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    vegeta
    papryka słodka i ostra w proszku
    2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    1 łyżka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Bogracz z lanymi kluskami z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w paseczki,oprószyć przyprawami i podsmażyć.Dodać 1 cebulę pokrojona w kostkę ,przesmażyć razem z mięsem,następnie podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.Pieczarki pokroić w półplasterki ,cebulę w kostkę i odrobinę vegety i razem przesmażyć na 1 łyżce masła.
    Z jajek i mąki rozmieszać ciasto na kluski lane .Dodać szczyptę soli i natkę.Konsystencja ciasta powinna być lejąca ,lecz niezbyt rzadka.Do osolonej ,wrzącej wody wlewać łyżką porcjami ciasto, ugotować kluski,odcedzić.
    Mięso,pieczarki i kluski połączyć razem dodać wodę lub bulion,zaprawić koncentratem pomidorowym.Doprawić do smaku na ostro.Można również zagęścić mąką ze śmietaną.

Porady

Do potrawy można użyć różnego rodzaju klusek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować