Bogracz węgierski.

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata )
    3 cebule
    6 papryk różnokolorowych
    2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy
    3 ziemniaki
    2 papryczki chilli
    1 łyżeczka kminek
    papryka słodka i ostra
    pieprz czarny świeżo zmielony
    4 kostki bulion wołowy
    olej do smażenia

    Kluski do bogracza:
    2 jajka
    mąka
    woda
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bogracz węgierski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą.
    Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami.
    Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą.
    Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas.
    Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut.
    W międzyczasie robimy kluseczki.
    Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki .
    Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować