Bogracz

4.51 (179 ocen)

Sycące danie jednogarnkowe z węgierskim rodowodem.

Składniki:

  • ok. 700 g wołowiny gulaszowej ( może być pręga , szybciej się gotuje )
    1 duża czerwona papryka
    2 duże pomidory bez skórki
    1 duża marchew
    300 g pieczarek
    1 duża cebula + 3 ząbki czosnku
    1 litr soku pomidorowego
    przyprawy : sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka i ostra papryka w proszku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku, 1/3 łyżeczki mielonego kminku
    smalec do smażenia
    3 łyżki mąki na kluseczki
Wystaw ocenę:

4.51 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bogracz

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f369le 1. Wołowinę pokroić w kostkę, wrzucić wraz z pokrojoną cebulą na gorący tłuszcz, lekko przysmażyć.

    Na patelnię z mięsem dodawać po kolei : pokrojone w większą kostkę marchew, paprykę, pomidory i posiekany czosnek, chwilę poddusić po czym wrzucić do głębszego garnka.

    Wlać ok. 2 litry wody i wstawić do gotowania.
  • 2. Teraz dodać pokrojone pieczarki, sok pomidorowy i wszystkie przyprawy, gotować aż do miękkości mięsa.
    Przed końcem gotowania z mąki i odrobiny wody zagnieść kulkę ciasta dość twardego ( jak na makaron), odszczypywać malutkie kawałeczki tworząc w palcach małe kuleczki kluseczki i wrzucać je od razu do garnka.

    Pogotować jeszcze chwilę i na koniec dosmaczyć, pamiętając że bogracz jest potrawą bardzo pikantną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować