Bogracz

4.99 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pożywna i sycąca zupa, lubiana przeze mnie :) Potrawa która nasyci głodnego ;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • wieprzowina bez kości - 2 kilogramy
    ziemniaki - 1.5 kilograma
    papryka marynowana słoik (waga samej papryki) 280 gram
    cebula - 3 sztuki
    czosnek - 4 ząbki
    magii - 1 łyżka
    gałka muszkatołowa - 2 łyżki
    przecier pomidorowy - 5 łyżek
    pieprz - 1.5 łyżki
    kminek mielony - 1 łyżka
    olej - 2 łyżki

    Kluski do Bograczu:

    Woda - 250 mililitrów
    jajko - 1 sztuka
    maka - 8 łyżek

    Zatrzep-ka:

    woda - 400 mililitrów
    maka - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę ( jaką lubimy - u mnie średniej wielkości) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - taką samą jak pokroimy mięso. Cebule kroimy w drobną kostkę Czosnek możemy pokroić drobno lub przeciskać przez praskę Paprykę kroimy w kostkę. Ja lubię sobie wszystko przygotować, potem nie muszę na prędko wszystkiego kroić;)
    W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojone mięso. Obsmażamy na intensywnym ogniu do momentu aż nam się przypiecze. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy 3 minuty.
    Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą wodą - ok 3 litry
    Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny.
    Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy ziemniaki i po chwili przecier pomidorowy.
    Gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie miękkie mięso.
    W tym czasie robimy kluski kładzione do bograczu.
    Nastawiamy garnek z osoloną woda. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto na kluski - ma być gęste.
    Kładziemy zrobione ciasto na gotujący się wrzątek dużymi porcjami.
    Ugotowane porcje ciasta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do bogracza.
    Przyprawiamy zupę.
    Z mąki i wody robimy tzw zatrzepkę, dobrze wymieszajmy aby nie było gródek. Wlewamy do gotującej się zupy - mieszamy zagotowujemy i gotowe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować