Bogata zupa gulaszowa

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsza zupa na zbliżające się chłody – rozgrzewająca, aromatyczna, bogata w mięso i warzywa. Ja przygotowuję ją według przepisu, a raczej sposobu mojego taty – niemal wszystkie składniki podsmażam, dzięki czemu zupa ma naprawdę niepowtarzalny smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego,
    50 dag mięsa wołowego,
    3 papryki słodkie ( kolorowe),
    1 papryczka chili,
    1 duża cebula,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    3 – 4 ząbki czosnku,
    1 puszka groszku konserwowego,
    1 puszka kukurydzy konserwowej,
    3 - 4 ziemniaki,
    30 dag pieczarek,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka mielona,
    papryka ostra mielona,
    majeranek,
    magii,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    wołowa kostka bulionowa,
    olej,
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Bogata zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować składniki. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
    Cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Słodką paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę, umyte pieczarki w plasterki, ząbki czosnku na cztery.
  • 2. Mięso wrzucić na rozgrzany olej, posypać przyprawami ( solą, słodką oraz ostrą papryką, pieprzem). Smażyć do czasu aż się porządnie zrumieni. Przełożyć do dużego garnka, zalać 2 – 2,5 l wody, dodać kostkę bulionową, ziele angielskie i dusić na małym ogniu.
  • 3. Mięso będzie dochodziło, a my w tym czasie podsmażamy pokrojone warzywa oraz pieczarki i przekładamy do duszącego się mięsa w kolejności: najpierw pietruszkę i marchewkę, następnie pieczarki, następnie cebulę, czosnek, słodką paprykę i ostrą ( tę w całości), a na koniec ziemniaki ( kolejność jest ważna ze względu na długość czasu, jakiego potrzebują poszczególne składniki, aby się ugotować). Do zupy dorzucamy groszek, kukurydzę.
  • 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość majeranku. Gotujemy jeszcze przez chwilkę ( mięso musi być naprawdę miękkie) i doprawiamy do smaku. Zupę zaprawiamy zasmażką – rozgrzewamy na patelni około 2 łyżek oleju i zasmażamy na nim około 3 łyżek mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować