Bogacz z brzoskwiniami

4.93 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bogacz, bo bardzo bogaty w smaczne składniki. Jest naprawdę smacznym ciastem na wyjątkowe uroczystości. Trzeba przyznać,że jest również drogim ciastem w wykonaniu ,ale na wyjątkowe okazje jest tego warte.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku
    6 łyżeczek ciemnego kakao
    2 gorzkie czekolady (zostaw 4 kostki do dekoracji)
    1,5 kostki masła 82%

    Puszka brzoskwiń
    Krem czekoladowy Nutella 300g
    1 litr kremówki 30% lub 36% + żelatyna 4 łyżeczki+4 łyżeczki cukru pudru
    Tabliczka białej czekolady
    1 puszka dobrej jakości kajmaku (Gostyń)


    wymiar blachy : 22cm/33cm
Wystaw ocenę:

4.93 (159 ocen)

Bogacz z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na ciepło. Ostudzić.
  • ciasto 2. Wbijamy 3 jajka ,a resztę oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z całymi jajkami. Dodajemy cukier i ubijamy.
  • ciasto 3. Dodaj roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Mieszamy. Dodaj mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj na jednolita masę. W osobnej misce ubij białka i dodaj je do masy delikatnie mieszając.
  • ciasto 4. Ciasto przelewamy do 3 równych blach i pieczemy każdą po 25 minut w 180-200 stopniach. Lub w całości na 1 blasze przez 1 godzinę w 180 stopniach. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto est wypieczone. PO wystudzeniu przetnij na 3 części. Ja zawsze piekę każdą blachę osobno bo mam wtedy 3 równe blaty.
  • ciasto 5. Złożenie ciasta: Na ciasto kakaowe kładziemy pokrojone w księżyce brzoskwinie.
  • śmietana 6. Ubij 0,5l kremówki, dodaj cukier puder i przygotowaną rozpuszczoną żelatynę (wsyp do kubka 2 łyżeczki żelatyny zalej 2 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżke ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.)
    Wyłóż kremówkę na brzoskwinie.
  • czekolada 7. Na drugim blacie rozsmaruj krem czekoladowy. Najlepiej podgrzać go chwilkę w mikrofali aby się zrobił płynny. Tak przygotowane ciasto kładziemy strona z czekoladą na naszą kremówkę z brzoskwiniami.
  • toffi 8. Następnie smarujemy ten kakaowy blat kajmakiem (duża puszka 500g).
  • bita śmietana 9. Ubijamy kolejną kremówkę z cukrem pudrem i przygotowaną żelatyną. Wykładamy na kajmak zostawiając trochę śmietany do dekoracji na wierzch.
  • ciasto 10. Przykrywamy 3 ciastem czekoladowym.
  • ciasto 11. Smarujemy bitą śmietaną i ścieramy białą czekoladę i gorzką. Wstawiamy do lodówki.
  • ciasto 12. Kroimy najlepiej po 24 godzinach od schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 12.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=223 KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować