Boeuf Stroganow

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciepłe danie na karnawałowy (i nie tylko) wieczór.

  • Średni

Składniki:

  • - wołowina: 1 kilogram
    - duża cebula: 1 sztuka
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - koncentrat pomdorowy: 3 łyżki
    - rosół: 1.5 szklanki
    - mąka: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - śmietana: 1 łyżka
    - ostra papryka w proszku: 2 szczypty
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Boeuf stroganow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę, następnie podsmażyć i przełożyć do rondla.
  • 2. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, wlać rosół, dodać koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolewać jeszcze rosołu.
  • 3. Mąkę przesmażyć na łyżce masła, dodać kilka łyżek wody, rozmieszać dokładnie i dodać do mięsa. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy