Boeuf Stroganow

4.5 (151 ocen)

Sycące i rozgrzewające danie z kuchni rosyjskiej, u nas bardzo popularne. Najlepiej smakuje podane z kaszą gryczaną, ryżem lub pieczywem.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (polędwicy, ligawy, rostbefu)
    po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
    40 dag pieczarek
    cebula
    marchewka
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka musztardy
    100g masła klarowanego lub oliwy
    2 szklanki bulionu ( u mnie wołowy)
    szklanka półsłodkiego czerwonego wina
    łyżeczka ziół prowansalskich
    3/4 szklanki śmietany 18 proc.
    łyżeczka cukru
    łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boeuf stroganow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Na dwóch łyżkach masła podduś oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Cebulę posiekaj, marchewkę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do pieczarek i chwilę podsmaż. Przełóż do garnka.
  • podsmaż mięso 2. Na pozostałym tłuszczu partiami usmaż pokrojone w paski mięso. Przełóż do składników w garnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Oprósz ziołami prowansalskimi, zalej gorącym bulionem oraz winem. Wymieszaj, przypraw solą, cukrem i pieprzem, przykryj, duś 70-90 minut (do miękkości mięsa). Po ok.45 min duszenia dodaj paprykę pokrojoną w paski.
  • 3. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj do potrawy, wymieszaj, zagotuj.

Porady

Przyjęte są róże warianty tego dania :bez śmietany i marchewki, z ogórkiem kiszonym ,itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Notka redakcyjna

A może fasolka po bretońsku? Sprawdź nasz wypróbowany przepis!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować