Boczniakowe kotlety

0 (0 ocen)

Smaczne kotlety bezmięsne, z boczniaków, idealne na piątek lub dla wegetarian

Składniki:

  • 400 g boczniaków
    2 jajka
    4 łyżki mleka lub wody
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
    Bulka tarta do panierowania
    Olej do smażenia

Boczniakowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczniaki dokładnie umyć, osączyć i najlepiej dodatkowo osączyć papierowym ręcznikiem. Usunąć twarde nóżki (ja je zamrażam, wykorzystuję później do innej potrawy). Do jednego talerza nasypać bułki tartej, do drugiego wybić jajka, dodać płynu, wsypać soli i pieprzu.

    Osuszone boczniaki zanurzać w jajku, panierować w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju jak kotlety.

    Osączyć na ręczniku papierowym.

    Podawać z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy