BOCZKOWA FANTAZJA

4.49 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo smaczna,aromatyczna i ładnie wyglądająca rolada do chleba.

Składniki:


  • 1 1/2 kg.chudego boczku bez skóry
    1 mała polędwica wieprzowa
    1/2 kg.mięsa mielonego wieprzowego
    1 gł.czosnku
    5 dkg.moreli suszonych dużych
    2 łyżki żurawiny suszonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sosu chilli słodko pikantnego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżki sosu sojowego

    sól,pieprz biały i czarny,bazylia,majeranek.
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczkowa fantazja 1.


    Mięsa umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek wyrównać brzegami / odciąć nierówne kawałki/ i przeciąć po grubości na dwa kawałki.Z polędwicy odciąć cienkie końcówki.








  • boczkowa fantazja 2. Pozostałą polędwicę dociąć na długość boczku.Rozciąć ją wzdłuż na dwa kawałki.Każdy kawałek naciąć od środkowej części wzdłuż nie docinając do końca,aby uzyskać większe kawałki mięsa,lekko rozbić z dwóch stron,skropić sosem sojowym.

    Odcięte kawałki boczku i polędwicy pokroić w drobną kostkę.Morele pokroić w półsłupki,czosnek w drobną kosteczkę.Do pokrojonego mięsa dodać owoce,sos chilli,wsypać czosnek granulowany,cynamon,1 łyżeczkę pokrojonego czosnku,oraz sól i pieprz do smaku,całość wymieszać.
  • boczkowa fantazja 3. Farszem tym nadziać polędwicę i zwinąć w roladę,posypać solą,pieprzem białym.
  • boczkowa fantazja 4. Mięso mielone przyprawić do smaku solą,pieprzem,bazylią,dodać 1 łyżkę pokrojonego czosnku i wyrobić gładką masę.
  • boczkowa fantazja 5. Każdy kawałek boczku rozłożyć,posypać solą,pieprzem,majerankiem oraz pozostałym czosnkiem.Na każdym kawałku boczku rozłożyć po połowie farszu z mięsa mielonego.
  • boczkowa fantazja 6. Ułożyć roladę z polędwicy i całość zwinąć w roladę.
  • boczkowa fantazja 7.
    Obwiązać bawełnianą nicią,posypać majerankiem,zawinąć w papier do pieczenia,końce papieru związać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,wlać 2 szk.wody,ułożyć rolady.
  • boczkowa fantazja 8.
    Piekarnik nagrzać do 200C,włożyć rolady i piec po 40 min.z każdej strony.Pozostawić zawinięte do przestudzenia.
  • boczkowa fantazja 9. Można też roladę pokroić w grubsze plastry i włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia,wówczas sos trzeba zagęścić niewielka ilością mąki i dla lepszego smaku wlać 3 łyżki słodkiej śmietany.Otrzymamy pyszne danie obiadowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować