Boczek zawijany z czosnkiem

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny pieczony boczek

  • 2 godz.

Składniki:

  • peklowanie
    na 3 kg mięsa
    2 l wody
    4 łyżki soli
    2 łyżki soli peklowej
    listki laurowe
    pieprz
    ziele angielskie

    czosnek
    pieprz
    szczypta chili w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek zawijany z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .
    Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.



    Boczek wyjąć solanki, zrolować i obwiązać bawełnianą nitką lub sznureczkiem, czosnek pokroić na plasterki, okleić cały boczek czosnkiem, posypać pieprzem i papryczką. Owinąć w folię aluminiową. Piec ok 1,5 godziny .. po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze ok 20 min do zrumienienia skórki.
    Jeszcze ciepły boczek owinąć w folię by skórka utrzymała się miękka. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować