Boczek z nutą żurawiny

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na boczek dostałam od mojej babci. Smakuje całej rodzinę a szczególnie tacie, dlatego często go przyrządzam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
    4 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
    1 łyżeczka mielonego kminku
    2 łyżeczki oregano
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łyżeczki cząbru
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka kurkumy
    8-10 ziarenek jałowca
    4-5 liści laurowych
    2 garści suszonej żurawiny
    1 mała marchewka, cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki Vegety
    2 łyżki musztardy delikatesowej
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek z nutą żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek z nutą żurawiny 1. 1.Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki .
    2.Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Do miseczki przekładamy musztardę, olej, żurawinę oraz resztę sypkich przypraw. Wszystko razem mieszamy na jednolita masę.
    3.Przygotowaną masę wcieramy w boczek i przekładamy do dużej miski. Na wiesz kładziemy marchew, cebulę, ziarna jałowca oraz liście laurowe i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
    4.Tak przygotowany boczek przekładamy do brytfanki i pieczemy około jednej godziny w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować