Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku

4.46 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 310 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.

  • 310 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • boczek wieprzowy świeży 1,45 kg
    czosnek świeży 40 gram
    sól
    majeranek
    pieprz ziołowy
    liście laurowe
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.46 (204 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek myjemy, osuszamy. 1. Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 2. Kroimy w pasy o szerokości około 10 cm.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 3. Boczek kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość kawałków boczku pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję
    słoików 0,5 l.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 4. Czosnek kroimy w plasterki.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 5. Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami
    majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 6. Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 7. W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 8. Tak napełnione słoiki z boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy. Nie wlewamy żadnych płynów (wody) do słoiczków.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 9. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody -
    Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody -
    Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody -
    Słój 0,5 l 60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody -

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 10. Po procesie pasteryzacji, ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki i konsumujemy boczek, dopiero po 7 dniach, gdyż boczek musi przejść przyprawami.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku 11. Polecam !

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować