Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.
310 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
boczek wieprzowy świeży 1,45 kg
czosnek świeży 40 gram
sól
majeranek
pieprz ziołowy
liście laurowe
ziele angielskie
Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
2.Kroimy w pasy o szerokości około 10 cm.
3.Boczek kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość kawałków boczku pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję
słoików 0,5 l.
4.Czosnek kroimy w plasterki.
5.Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami
majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy.
6.Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem.
7.W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika.
8.Tak napełnione słoiki z boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy. Nie wlewamy żadnych płynów (wody) do słoiczków.
9.Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.
Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody -
Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody -
Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody -
Słój 0,5 l 60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody -
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
10.Po procesie pasteryzacji, ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki i konsumujemy boczek, dopiero po 7 dniach, gdyż boczek musi przejść przyprawami.
Komentarze