Boczek w miodzie i whisky

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.

Takim boczkiem z grilla każdy dorosły będzie zachwycony ja podałam z chlebkiem czosnkowym opieczonym na grillu.Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg boczku łuskanego lub gotowanego

    Marynata:
    1 łyżka miodu gryczanego
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki koncentratu
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka sosu worcester
    1 łyżka oliwy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    szczypta chili jalapeno
    odrobina około 20 ml whisky lub innego mocnego alkoholu
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Sosy

Boczek w miodzie i whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillujemy 1. Boczek kroimy na grubsze plastry-ja kupiłam już pokrojony. Przyrządzamy marynatę: Miód mieszamy z koncentratem i ketchupem dodajemy drobniutko posiekany czosnek lub przeciśnięty przez praskę,wlewamy płynny miód sos sojowy i worcester ,oliwę doprawiamy do smaku przyprawami,wlewamy whisky,mieszamy wszystko razem.Pokrojony boczek smarujemy pędzelkiem marynatą i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki albo na całą noc.Następnego dnia grillujemy z każdej strony aż będzie chrupiący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować