Boczek rolowany na dziko

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszny boczek ,dzięki bejcowaniu staje się on pulchny i szybciej mięso mięknie,po prostu idealny !

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Boczek 1,5-1,8 kg

    3 cebule
    4-5 ząbków czosnku
    1/2 szklanki octu winnego
    1/2 szklanki jasnego piwa
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1 łyżeczka bazylii
    po kilka ziarenek pieprzu ,ziela angielskiego i jałowca
    1 listek laurowy
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek rolowany na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrolowany boczek 1. Ziele angielskie ,pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu,jeśli nie posiadamy pomocny będzie tłuczek do mięsa .

    Wsypujemy wszystkie przyprawy do miseczki ,dodajemy oliwę, ocet ,sos sojowy i piwo wszystko razem mieszamy,aby ładnie się ze sobą połączyło. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy kroimy na pół plasterki .

    Boczek myjemy nacieramy czosnkiem posypujemy po wierzchu troszkę mąki ziemniaczanej(aby po upieczeniu ładnie się kroiło),polewamy przygotowaną marynatą, obsypujemy połową plasterków cebuli i rolujemy,zawijamy sznurkiem aby mięso się nie rozchodziło,wkładamy do naczynia lub brytfanki,polewamy resztą marynaty która została i obsypujemy resztą cebuli,obsypać solą do smaku. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki .
  • 2. Następnie wyjmujemy i pieczemy 2 -2,5 godz w rozgrzanym piekarniku do 180*

    Można przykryć folią aluminiową przed wstawieniem do pieczenia wtedy nie będzie mocno zrumieniony,a 10 min przed końcem folię zdjąć aby złapał "rumieńca"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować