BOCZEK ROLADOWY

0 (0 ocen)

  • 25 min

WSPANIAŁY SPECJAŁ KULINARNY,PYSZNOSCIZNAKOMITY DO SAŁATEK,JAK RÓWNIEŻ NA CIEPŁO

  • 25 min

Składniki:

  • 1-11/2 kg( płat)boczku
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    majeranek
    1kgłopatki
    1 jajko,
    2bułki namoczone uprzednio w mleku
    1 marchewka
    2 łyżki groszku konserwowego
    2 laski kabanosa
    maggi

Boczek roladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BOCZEK ROLOWANY 1. Płat boczku, rozkroić nożem wzdłuż na połowę, nie rozcinając do końca. Powstanie duży prostokątny płat, który należy jeszcze rozklepać tłuczkiem. Boczek solimy, pieprzymy, posypujemy dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku. Ja posypuję jeszcze przesianą przyprawa uniwersalna. Boczek składamy i odkładamy na około 1 godzinę, żeby przyprawy przeszły do mięsa. Kawałek łopatki mielimy. Do mielonego dodajemy, 1 jajko,bułkę odciśniętą,sól, pieprz, trochę maggi. Mielone dobrze wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
    Boczek rozkładamy nakładamy mieśo mielone marchew pokrojoną w kostkę,groszek i kabanosy.zwijamy.Całość owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp 180- 190C około 1-11/2godzin

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy