Boczek roladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat boczku, rozkroić nożem wzdłuż na połowę, nie rozcinając do końca. Powstanie duży prostokątny płat, który należy jeszcze rozklepać tłuczkiem. Boczek solimy, pieprzymy, posypujemy dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku. Ja posypuję jeszcze przesianą przyprawa uniwersalna. Boczek składamy i odkładamy na około 1 godzinę, żeby przyprawy przeszły do mięsa. Kawałek łopatki mielimy. Do mielonego dodajemy, 1 jajko,bułkę odciśniętą,sól, pieprz, trochę maggi. Mielone dobrze wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Boczek rozkładamy nakładamy mieśo mielone marchew pokrojoną w kostkę,groszek i kabanosy.zwijamy.Całość owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp 180- 190C około 1-11/2godzin
Komentarze