Boczek pieczony z zielonym pesto i ziołami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Wspaniały, pachnący ziołami boczek, polecam :-)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 70 dag surowego boczku
    3 łyżki gotowego zielonego pesto
    1 łyżka suszonego majeranku
    kilka listków bazylii
    3 listki laurowe,
    odrobina mięty
    Pieprz, sól do smaku.
    Odrobina oleju
    ½ szklanki wody

Boczek pieczony z zielonym pesto i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek pieczony 1. Boczek umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Wierzch boczku posolić, posypać pieprzem, a następnie posmarować pesto. Całość posypać jeszcze majerankiem i na wierzch ułożyć liście laurowe, pokrojoną bazylię, miętę.
    Przed wstawieniem boczku do piekarnika, wlać na dno naczynia pół szklanki wody.
    Całość piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy