Boczek pieczony z nuta majeranku i czosnku

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Bardzo smaczny boczek -na cieplo i na zimno.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg surowego boczku
    2-3 zabki czosnku
    2-3 lyzeczki soli
    2-3 lyzki majeranku
    0,5 lyzeczki swierzo zmielonego pieprzu
    2-3 listki laurowe
    2- ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Boczek pieczony z nuta majeranku i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek nalezy umyc i osuszyc.
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praske i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz ,majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z kazdej strony ,dodajemy listek laurowy,ziele angielskie .
  • 3. Ukladamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na okolo 12 godzin w chlodne ciemne miejsce.
  • 4. Nastepnie formujemy rolade z boczku ,zwiazujemy dratwa . Ukladamy w brytfance ,przykrywamy i pieczemy w zaleznosci od wielkosc boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (gora -dol).

Porady

Jezeli chodzi o przyprawy ,to czosnku i majeranku dodajemy tyle -aby intesywnosc tych przypraw nam odpowiadala -wiadomo jedni lubia mniej ,inni bardziej . Soli dodajemy w zaleznosci ,jak duzy mamy kawalek boczku. T

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować