Boczek pieczony z nuta majeranku i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek nalezy umyc i osuszyc.
2.Czosnek przeciskamy przez praske i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz ,majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z kazdej strony ,dodajemy listek laurowy,ziele angielskie .
3.Ukladamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na okolo 12 godzin w chlodne ciemne miejsce.
4.Nastepnie formujemy rolade z boczku ,zwiazujemy dratwa . Ukladamy w brytfance ,przykrywamy i pieczemy w zaleznosci od wielkosc boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (gora -dol).
Porady
Jezeli chodzi o przyprawy ,to czosnku i majeranku dodajemy tyle -aby intesywnosc tych przypraw nam odpowiadala -wiadomo jedni lubia mniej ,inni bardziej . Soli dodajemy w zaleznosci ,jak duzy mamy kawalek boczku. T
Komentarze