Boczek pieczony w piwie

4.5 (161 ocen)

  • 10 godz. 50 min

Przepis na bardzo łatwy do zrobienia pyszny pieczony boczek.

  • 10 godz. 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg surowego chudego boczku
    pół małej główki posiekanego czosnku
    2 pokruszone listki laurowe
    1,5 łyżeczki słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka rozmarynu
    2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
    pół łyżeczki soli
    5 łyżek oleju
    sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
    1 szklanka jasnego piwa
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek pieczony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc.

    Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekłem około trzech godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryłem folią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować