Boczek pieczony

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki.Smakuje fantastycznie!Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg

    * cebula – 3 szt

    * czosnek – 1,5 główki

    * rozmaryn świeży – 1 łyżka

    * tymianek świeży – 1 łyżka

    * majeranek – 1 łyżka

    * liść laurowy – 1 garstka

    * ziele angielskie – 1 łyżeczka

    * musztarda ostra – 1 łyżka

    * sól – 1 łyżeczka

    * pieprz – 1 szczypta

    * olej – ok. 200 ml

    * bulion – 300 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Cebulę kroimy w piórka , 1 główkę czosnku przeciskamy przez praskę.

    Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę.

    Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki.

    Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek.

    Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ).

    Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

    Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ).

    Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Wędlina Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować