Boczek pieczony

5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz. 10 min

Aromatyczny kawał mięsa natarty ziołami, nadziany czosnkiem i cebulą , przyrządzony wg starej receptury mojej mamy , doskonały jako wędlina na zimno, smakuje zarówno z dodatkiem chrzanu jak i ćwikły. Warto od czasu do czasu pokusić się o taką „zdrowszą „ niż sklepowa wędlinę.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg płat surowego boczku
    1 cebula
    5-6 ząbków czosnku
    1 łyżka majeranku
    Sól morska do smaku
    2 łyżki obsypki maspolanki(marchew, papryka czerwona płatki, cebula, gorczyca biała, pieprz czarny)
    lub inna ulubiona przyprawa do mięsa
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ebpdg3 1. Boczek umyj, osusz, rozłóż na desce, oprósz solą zmieszaną z majerankiem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozłóż pokrojoną w piórka cebulę , zawiń w rulon, zwiąż ciasno nicią bawełnianą , obtocz w obsypce , owiń w folię i włóż na całą noc do lodówki aby boczek naszedł mocno przyprawami.
  • image-172m1xh 2. Następnego dnia przełóż do naczynia żaroodpornego i piec około 2 godziny w temp 175*c obracając od czasu do czasu a w razie potrzeby podlewając wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Czosnek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować