Przepis na te pyszny boczek dostałam od babci. Zawsze się udają.
Składniki:
600 g karkówki bez kości,
150 g wędzonego boczku,
liście włoskiej lub białej kapusty,
1 kwaśne jabłko lub 200 g wiśni - mogą być również inne wyraziste i soczyste owoce.
Bejca:
5 łyżek oleju lub oliwy,
pół łyżki majeranku,
sól, pieprz,
ewentualnie pół łyżki świeżego tymianku.
Boczek nadziewany karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce
2.Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce.
3.Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i zawijamy je dodatkowo w liście kapusty. Grillujemy około 15-20 minut.
Komentarze