Boczek nadziewany karkówką

0 (0 ocen)

Przepis na te pyszny boczek dostałam od babci. Zawsze się udają.

Składniki:

  • 600 g karkówki bez kości,
    150 g wędzonego boczku,
    liście włoskiej lub białej kapusty,
    1 kwaśne jabłko lub 200 g wiśni - mogą być również inne wyraziste i soczyste owoce.

    Bejca:
    5 łyżek oleju lub oliwy,
    pół łyżki majeranku,
    sól, pieprz,
    ewentualnie pół łyżki świeżego tymianku.

Boczek nadziewany karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce
  • 2. Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce.
  • 3. Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i zawijamy je dodatkowo w liście kapusty. Grillujemy około 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy