Boczek faszerowany grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy przez kilka godzin, gotujemy i siekamy za pomocą
blendera.Cebulę również siekamy, podsmażamy i łączymy z
grzybami, żurawiną,orzechami siekanymi w blenderze, przyprawiamy solą
i pieprzem. Boczek (jeżeli jest gruby należy go rozbić) nacieramy
roztartym czosnkiem,solą,pieprzem,majerankiem,oregano,tymiankiem i papryką.
2. Nakładamy farsz grzybowy i rolujemy. Obowiązujemy bawełnianą nicią,
na wierz kładziemy liście laurowe i odstawiamy na kilka godzin do
lodówki.
3.Tak przygotowany boczek wkładamy do brytfanny,podlewamy wodą i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2godz. W
czasie pieczenia dolewamy wodę. Po godzinie wierz boczku przykrywamy
folią aluminiową
Komentarze