Boczek faszerowany grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Boczek faszerowany grzybami - domowy boczek z grzybami Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg boczku bez skóry
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    80 g suszonych grzybów
    1 łyżka żurawiny
    2 łyżki orzechów włoskich
    sól,pieprz,majeranek,oregano,papryka słodka,2 liście laurowy,1/2
    łyżeczki tymianku

Boczek faszerowany grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy przez kilka godzin, gotujemy i siekamy za pomocą
    blendera.Cebulę również siekamy, podsmażamy i łączymy z
    grzybami, żurawiną,orzechami siekanymi w blenderze, przyprawiamy solą
    i pieprzem. Boczek (jeżeli jest gruby należy go rozbić) nacieramy
    roztartym czosnkiem,solą,pieprzem,majerankiem,oregano,tymiankiem i papryką.
  • 2. Nakładamy farsz grzybowy i rolujemy. Obowiązujemy bawełnianą nicią,
    na wierz kładziemy liście laurowe i odstawiamy na kilka godzin do
    lodówki.
  • 3. Tak przygotowany boczek wkładamy do brytfanny,podlewamy wodą i
    wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2godz. W
    czasie pieczenia dolewamy wodę. Po godzinie wierz boczku przykrywamy
    folią aluminiową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy