Bobotie...zapiekanka z południowej Afryki...

4.49 (203 ocen)

Bobotie to potrawa kuchni domowej w Południowej Afryce. Jak to z takimi potrawami bywa, jest tyle ich wariacji, ile gospodyń domowych. Danie z długą tradycją, a przywędrowało do Południowej Afryki z holenderskich kolonii w Indonezji. Można je spotkać w wielu innych krajach Afryki. Polecam

Składniki:

  • 1 kg chudej mielonej jagnięciny lub wołowiny
    2 kromki tostowego chleba
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    2 łyżki utartego imbiru
    łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    2 łyżeczki curry
    2 łyżki czerwonego octu winnego
    2 łyżki sosu worcestershire
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki rodzynek
    4 łyżki suszonych moreli
    2 jajka
    200 ml mleka
    sól & pieprz
    ewentualnie trochę świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Bobotie...zapiekanka z południowej afryki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Chleb tostowy namoczyć w mleku. Obrany i drobno posiekany czosnek przysmażyć krótką chwilkę na maśle. Dodać mięso, smażyć, mieszając i rozgniatając większe grudki.
  • 2. Dodać kmin, paprykę, ocet winny, rodzynki, pokrojone drobno morele, sól, pieprz, curry, sosu worcestershire, starty imbir, koncentrat pomidorowy oraz rozmoczony chleb. Starannie mieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. Poddusić ok. 15 minut. Przełożyć do formy żaroodpornej
  • 3. Jajka wymieszać z mlekiem, w którym moczył się chleb oraz solą i pieprzem na gładką masę. Mieszanką polać mięso, wstawić do piekarnika na max. 40 minut.
  • bobotie 4. Powierzchnia ma być ścięta i przyrumieniona. Bobotie kroimy w kawałki i podajemy z żółtym ryżem i sałatą....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować