Bób z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem dość zajęta i nie mam wiele czasu na gotowanie, a to danie można zrobić naprawdę szybko i jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • ● 50 dag bobu
    ● 50 dag świeżych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki)
    ● szkl. bulionu
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● 2 ce bule
    ● 2 łyżki margaryny
    ● łyżka mąki
    ● 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● pieprz
    ● sól

Bób z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy, obieramy ze
    skórki. Grzyby oczyszczamy,
    myjemy i osączamy. Większe
    kroimy w paseczki, mniejsze
    zostawiamy w całości.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę
    i szklimy w garnku na margarynie.
    Doda jemy grzyby i smażymy,
    mieszając. Przyprawiamy
    solą i pieprzem, podlewamy
    bulionem i dusimy na małym
    ogniu do miękkości.
  • 3. Dodajemy bób i mieszamy
    z grzybami. Dusimy. Mąkę rozprowadzamy
    śmietaną, wlewamy
    do potrawy i mieszamy.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem, posypujemy posiekaną
    natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy