Bób w pikantnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, a następnie w tej samej go przechładzamy, wyłuskujemy z błon ziarna, trzymamy w cieple przykryte.
2.Do wrzącej wody wkładamy kiełbasę, nie dopuszczamy by się zagotowała (płyn powinien tylko lekko "mrugać"). Po 25 minutach odstawiamy, pozostawiamy do przechłodzenia w wodzie, w której się zaparzała.
3.Przygotowujemy sos: na podgrzanym oleju smażymy boczek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, podsmażamy, często mieszając, tak długo aż się zeszkli, podlewamy winem i taką samą ilością wody, dodajemy sól, pieprz, posiekane gałązki mięty, liść laurowy, składniki zagotowujemy.
4.Gotujemy przez 3 minuty, do sosu dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Polewamy bób.
Komentarze