Bób w pikantnym sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Przepis z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - młody, niełuskany bób: 1 kilogram
    - świeża, biała kiełbasa: 35 dekagramów
    - pokrojony surowy boczek: 1 łyżka
    - czosnek: 2 ząbki
    - mała cebula (szalotka): 2 sztuki
    - białe, wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - gałązki mięty: 3 sztuki
    - sól, pieprz, liść laurowy, zielenina: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bób w pikantnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, a następnie w tej samej go przechładzamy, wyłuskujemy z błon ziarna, trzymamy w cieple przykryte.
  • 2. Do wrzącej wody wkładamy kiełbasę, nie dopuszczamy by się zagotowała (płyn powinien tylko lekko "mrugać"). Po 25 minutach odstawiamy, pozostawiamy do przechłodzenia w wodzie, w której się zaparzała.
  • 3. Przygotowujemy sos: na podgrzanym oleju smażymy boczek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, podsmażamy, często mieszając, tak długo aż się zeszkli, podlewamy winem i taką samą ilością wody, dodajemy sól, pieprz, posiekane gałązki mięty, liść laurowy, składniki zagotowujemy.
  • 4. Gotujemy przez 3 minuty, do sosu dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Polewamy bób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (177 ocen)

skrzydełka pikantne

To może cię zainteresować