Błyskawiczny zielony krem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i błyskawiczna zupa, idealna dla dzieci na pierwsze danie lub podiweczorek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    200 g zielonego mrożonego groszku
    8 łyżek mleczka kokosowego
    3 łyżki manny błyskawicznej Lubella (jest rewelacyjna bo nie trzeba jej gotować)
    2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    szczypta suszonego lubczyku
    opcjonalnie 4 łyżki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Błyskawiczny zielony krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek rozmroziłam na sitku. Wstawiłam 1l wody, gdy się zagotowała dałam około 1/2 łyżeczki soli, imbir, kminek i groszek. Gotowałam 5 minut.
  • 2. Do malaksera wrzuciłam listki natki, oliwę, czosnek, groszek z wody i pół szklanki wody z gotowania, zmiksowałam na gładką masę, wrzuciłam całość z powrotem do garnka, dodałam lubczyk i zagotowałam.
  • 3. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodałam manny i wymieszałam aby trochę namiękła i aby nie robiły się w zupie kluski. Następnie zawartość szklanki przelałam po woli do garnka energicznie mieszając.
  • 4. Przelałam krem do filiżanek i polałam każdą porcję dwoma łyżkami mleczka kokosowego, udekorowałam zielonym groszkiem.

Porady

Krem można posypać parmezanem, który nada potrawie bardziej słony i charakterystyczny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować